28 december 2008

En droppe i havet – varför TV-skatt inte ska betalas


Rillarens inlägg för en Spyhink 11:

Den 28 december 2008

(alltså vad som förr kallades Menlösa Barns Dag)

Så kan jag till min förvåning läsa som huvudrubrik på gårdagens DN (hur kan den fortfarande kallas dagen nyheter när den är från igår?) att fru Hamilton (mig veterligen ej gift varken med Karl B, eller Jan Gillliou(tin?)s romanhjälte) vill ha del av (helst 100%) den kaka på 50 miljoner SEK (femma med sju nollor föjt av svenska kronor), som Staten håvat in extra då ett antal ytterligare stollar betalt TV-avgiften (kanske för första gången), under året.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=867943

I Ekonomidelen av blaskan finner jag en så en artikel som intervjuar och hyllar en av landets ärkestalininster, Eva Hamilton, chef SVT (skatan som styr StatsTeleVisionen med järnhand alltså). Som illustration ståtar Fu Hamilton i parifärgas röd kappa med sitt flata förnumstiga översittarflin över hela nedre ansiktshalvan. Bilden i sig upptar c:a halva tidningssidan.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=867944

I denna framgår hennes irritation över at hon inte med självklarhet får del av det ymnighetshorn som just sköljer sina rikedomar över regeringen.

Att fru Hamilton (ej gift varken med Karl B eller Jan Gillliou(tin)s romanhjälte) vill ha del av den kaka på 50 miljoner SEK (femma med sju nollor åsså kronor efter) som Staten håvat in är väl inget att förvåna sej över. Hon skulle säkert låta oss betala det flesta av våra surt förvärvade slantar till StatsTeleVisionen om hon fick bestämma.

50 tusen tusenlappar som betalts in av nästa 25 tusen personer i landet. (TVskatten ligger på 2032 SEK per år i dagsläget)

Men längre ned i nästa artikel kommer så en del intressant fakta i sammanhanget:

Tv avgiften fördelas på ett antal företag SVT får i dagsläget 3.3 Miljarder SEK per år (två treor följt av åtta nollor så här alltså 3300000000) Om vi roar oss med att se efter hur stor del de 50 miljonerna är av detta, finner vi att det blir 0,015152 vilket ger drygt 1,5 procent.

Av dessa pengar skulle alltså TV kunna anställa 1,5 procent fler slöfockar eller göra ännu fler Björnes magasin för att inte tala om att förlänga ”Aktuellt” med någon minut per dag

Resten av de statsfinansierade mediespektaklen kalasar på ytterligare c: 2.5 Miljarrderr! Även detta räknat i den sjunkande svenska valutan, SEK.

Snacka om understöd till att antal visserligen hårt arbetande medieslavar!

Men frågan är ju inte endast om de arbetar utan fast mer med vad de får tiden att gå?

Som vanligt inom offentligt betald verksamhet har organisationen under ett stort antal år tillåtits svälla över alla sina breddar att antal gånger för att växa ur de tidigare budgetarna och lokalerna.

SVT är ju delvis framsprunget ur Riksradion SR, (från början radiotjänst 1925…osv). Radiotjänst residerade på K8 (Kungsgatan 8 Stockholm). Men på 60 talet växte kolosserna upp ute på fd execercisfältet på Gärdet.

Från början kom radiosändningarna från flera reklamfinansierade kanaler. Men så kunde man naturligtvis inte ha det i ett land som inte ens tillät vuxna männinskor köpa alkohol fritt. Det kunde ju vara farligt med reklam. Alltså täpptes dessa kanaler till och Radiotjänst skapades för att hålla folk med god underhållning och nyheter. I själva verket var detta en produkt av samma anda som Brattsystemet och FRA.

I SVTs barndom fanns ju endast en tvkanal (det kunde gott stannat därvid). Den var ju självklart finansierad vi statsmakten. Så kom TV2 med fördubbling av både sportprogram och nyheter. Detta kallades konkurrens av de styrande Socialdemokraterna och deras hejdukar inom SVT. Men sådan konkurrens hör naturligtvis endast hemma i diktaturer.

Vi kan fira 11 års jublieum för tvkonkurrensen nu på nyårsafton 2008. http://sv.wikipedia.org/wiki/TV3

Muren mellan öst och västberlin revs visserligen redan 1990. Men det finns naturligtvis fortfarande folk som hyllar den regim med Honnecker i spetsen som skapade den kanske värsta säkerhetspolis som hittills skådats (Möjligen med undantag för den Kinesiska och Israels).

Det är därför föga förvånande att det finns så många som fortfarande hyllar Statstelvisonen och hellre vill se en utbyggnad än en normalisering av den.

Lånad från wikipedia: (ref källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/TV-avgift_i_Sverige )

Fördelning av TV-avgiften 2004

TV-avgiftsmedel ur Rundradiokontot och Distributionskontot (Miljoner kr, Mkr):

Sveriges Television AB

3 797.4 Mkr

57. 37%

Sveriges Radio AB

2 104.2 Mkr

31.79%

Sveriges Utbildningsradio AB

301.8 Mkr

4.56%

Radiotjänst i Kiruna AB

156.4 Mkr

2.36%

Radio Förvaltnings AB

253.2 Mkr

3.83%

Granskningsnämnden för Radio & TV

6.5 Mkr

0.09%

Totalt

6 619.5 Mkr

100%

Rensning i leden inom STV (StatsTeleVisionen)

http://www.journalisten.se/artikel/15682/400-tjaenster-bort-fran-svt

-----------------

Motstånd mot den hiskeliga TV-skatten:

Henrik Alexandersson på Flashback

http://www.flashback.se/hax/hax148.shtml

-----------------

När TV flyttar ut på Internet på allvar kommer inte ens de som inte har tv undan längre

http://www.idg.se/2.1085/1.151061

http://www.aftonbladet.se/pryl/dator/article393636.ab

Det spelar naturligtvis ingen roll vad eländet kallas eller hur många gånger den ”Svenska ordbytarmaffian” rycker ut.

TV-licens=TV-avgift=TV-skatt o s v, o s v

Från Wikipedia har jag även lånat denna tabell: (ref källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/SVT )

Kanaler

Den 25 augusti 2008 ändrades kanalernas struktur och utseende. Deras Huvudkanaler är:[10]

  • SVT1 Tv kanalen med program som är populärast och viktigast.
  • SVT2 program med mer fördjupning och kunskap.
  • SVTB Barnkanalen där Bolibompa har flyttat in och har nu för tiden mer sändningstid.

dessutom finns:

SVT:s webbplats, svt.se drivs för att ge tittarna ytterligare service utöver tv-programmen och brukar ofta nämnas som en egen kanal.

SVT årredovisning för 2007 finns att läsa här:

Läsaren kan nu själv bedöma hur fri den sk fria telvisonen är.

Ett Stalinistiskt styrt företag som kallar sig oberoende endast för att det är beroende av ett stort antal tilltvingade licensbetalare (f-låt! avgiftsbelagda torksnackar), som framhåller sitt oberoende gentemot den seriösa reklamfinansierade konkurrensen som står för endast c:a hälften det utbud som av tv-tittarna åser per år.

STV (tidigare SVT) kan med rätta kallas statskapitalistiskt styrt med politiskt tillsatt styre.

Det skulle väl förvåna hur detta företag skulle kunna frambringa särskilt objektiva produkter.

Så min fråga är varför TV-skatt i dess nuvarande problemfyllda form?

Nej minska STV (tidigare SVT) till ett minimum om låt säga 10-20 procent av den nuvarande ofantliga budgeten och låta hälften skötas ute i bygderna.

Uppmanas så medborgarna att betala in ytterligare c:a 20% av budgeten 2007 för tidigare SVT till exempelvis Statsmissionen och andra seriösa välgörare. Där skulle pengarna göra verklig nytta i stället för i fickorna på de politruker och stalinistiskt skolade journalister som valsar runt inne i komplexet på Gärdet i Stockholm.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Politruk

De resterande 60 % kunde tänkas läggas i en fond. Exempelvis för fordonsindustriens bevarande i Sverige. Alternativt en pensionsfond av liknande slag som den i Norge.

Arrangemanget kunde kanske lösas via betalTV eller helt enkelt hamna på samma räkkning asom för interenetabbonnemanget (fast det sistnämnd kan nog uppfattas som ett oliberalt avsteg av invektiv karaktär).


Det finns i alla med säkerhet betydligt bättre hål att stoppa i

– pengarna alltså anser jag.


Bästa nyårshälsningar

Rillarn

Redaktör för Rapport från en Spyhink en Dåres dagbok

PS ur en sida på Wikipedia (som omväxling?!) som handlar om olika länderfinansiering av sina respektiva statstelvisonskanaler, finner jag till min glädje och tillika förvåning följande:

I Kina är den statliga rikssändaren CCTV reklamfinansierad, liksom alla lokal-tv-bolag som även de är statliga.

(källa ref: http://sv.wikipedia.org/wiki/TV-licens )

Det är alltså inte nödvändigt för en kommunistisk stat att ha en licensfinansierad TV bara för att det är tradition.

DS



2 kommentarer:

  1. Jamen det är väl så att om det inte var tv skatt skulle ju alla på svt bli arbetslösa eftersom nästan ingen skulle vilja abonera på dom kanalerna.
    Varför titta på gräset växer eller heldagspjunk i fjärtböle när man kan titta på film eller vetenskap.
    PD.

    SvaraRadera
  2. (Puh detta måste var längsta inlägget ittills. Och ett av de mer svårsmälta.
    Men iallafall!)

    Visst är det så PD. fast på det sätt som landet nu sköts kommer alla andra snart vara utan försöjning. Vem fan ska ha råd betala TV-skatt då?

    /Rillarn

    SvaraRadera

 
eXTReMe Tracker