19 maj 2008

Navigare necesse est- Två pojkar i båt

Rapport från en spyhink 33:

Jag har i ett tidigare inlägg här i mina memoarer nämnt en liten pojke vid namn AA (se; Småpojkar på staket). Den lille pojken delade mitt enorma båtintresse så vi började i ganska unga år att experimentera med diverse olika konstruktioner som fungerade mer eller mindre dåligt.

Den bästa av dom var en flateka som vi hade riggat upp en sorts råsegel på och den seglade bra i medvind vi fick faktiskt upp den i plan några gånger när det blåste bra.

Men det gick bara att segla i just medvind eftersom den var flatbottnad så vi seglade så långt det gick på läns för att sedan ta ned seglet och ro tillbaka.

Det var ju roligt ett tag men även vi var av åsikten att utvecklingen måste gå framåt. Det måste till något nytt med köl.










Tillfället kom en dag när några glada skutentusiaster hade fått livbåten i propellern så att själva stävstocken hade blivit kluven med ett stort hål i fören som följd.

Det vart för dyrt att reparera så vi fick den gratis och den blev så vårt nya projekt.

Livbåten togs på släp med flatekan som bogserbåt och bogserades hem till AA.s residens där ett omfattande reparationsarbete nu påbörjades.

Nu är det ju så att två pojkar i tio tolvårsåldern kanske inte riktigt besitter den kunskap och erfarenhet som krävs för ett dylikt företag, men det ersattes av entusiasm och uppfinningsrikedom i stora mått.

Ja faktiskt jävligt mycket spik och tjärpapp också.

Till denna båt hade det en gång i tiden funnits ett sprisegel också men seglet var sen länge borta. Mast och spristång fans kvar så det gamla råseglet till flatekan kunde efter viss modifiering användas för att driva fram vår nya skapelse.

Det vi i vår skapariver inte hade tänkt på var att det uppstår en del sidokrafter i skrovet på en båt när man med hårt skotat segel försöker slå nya fartrekord.









Så när det gick som bäst sprack hela fören upp och båten förvandlades till ett öskar och vattenfylldes med en väldig fart så det blev till att simma iland gå och hämta den trogna ekan och bogsera hem eländet igen.


Sensmoral: Det vart i alla fall en jävla fin majbrasa.

PD
Seglaren




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
eXTReMe Tracker